12 savaičių metai: viskas, ką reikia žinoti

Tu turi dideles svajones, daug idėjų, ir žinai, kad galimybių yra be galo daug. Taigi kodėl, rodos, niekas nevyksta? Daugelis iš mūsų užstringa norėdami kurti ir klestėti, bet niekada nieko iš tikrųjų nedaro. Idėjos smagios, tačiau jų įgyvendinimas reikalauja daug darbo. Jei turi didelius tikslus, bet reikia papildomo paskatinimo ir atsakomybės, kad galėtum ką nors padaryti, 12 savaičių metai gali būti tik tai, ko Tau reikia.

Kol atradau 12 savaičių metus, buvau tarsi užstrigusi už durų. Už durų buvo didžiulis nuostabus dalykas, kurį norėjau „pastatyti“, ir tai man suteiktų daugiau asmeninės laisvės, taip pat leistų man pasiekti tokį didelį sėkmės lygį, kokio norėčiau. Deja, buvo durys. Metaforinės durys mane blokavo iš tikrųjų tai įgyvendinti. Kartais duris uždarė sergantis vaikas, neigimas, pasitikėjimo stoka, o kartais tai buvo tiesiog tingėjimas. Man reikėjo kažko, kas iš esmės man „spirtų į užpakalį“. Kadangi mano svajonė buvo projektas, kurį norėjau įgyvendinti viena, žinojau, jog tik pati turiu kažką keisti. Kai perskaičiau apie knygą „12 savaičių metai“, supratau, kad tai man puikiai tinka. Man reikalingas sistema, kuri mane išlaikytų motyvuotą ir atsakingą. Taip pat man reikia tam tikro aiškaus sėkmės mato, kad jausčiau kokį nors aiškų rezultatą.

Ar Tavo gyvenime yra kažkas, susijęs su sveikata, verslu, santykiais ar kita tema, ko Tu trokšti pasiekti, bet dar nepadarei?

Galbūt ir Tau tiktų ši technika?

Apie viską nuo pradžių:

 

Kas yra 12 savaičių metai?

 

Brian P. Moran ir Michael Lennington knyga „12 savaičių metai“ yra produktyvumo technika/sąvoka, kurią galima taikyti bet kuriam gyvenimo aspektui. Ji buvo išleista 2013 m. Ši sąvoka iš esmės pertvarko mūsų laiko sampratą. Vietoj visko matavimo metais, viską reikia suskirstyti 12 savaičių laikotarpiais. 

 

Kodėl keisti metų prasmę?

 

B. P. Moran ir M. Lennington pastebi, kad metai yra per ilgas laiko tarpas nuosekliai pasiekti rezultatus. Kai prasideda Naujieji metai, daugelis iš mūsų susikuria ambicingus tikslus, kuriuos esame pasirengę spręsti, ir paprastai sausio mėnesį pradedame gana tvirtai, motyvuoti ir su didele energija. Jei esame tvirtai pasiryžę, galime net ir kovo mėnesį toliau tvirtai kovoti dėl savo tikslų. Ir tuomet… kažkas atsitinka… (Pavasaris? 🙂 ) Pradedame prarasti energiją, galbūt nepastebime greitų rezultatų, susiduriame su kokiais nors trukdžiais, ar tiesiog perdegame. Tuomet sau pradedam kartoti, jog dar turime daug laiko iki metų pabaigos tuos tikslus įgyvendinti… Praėjus keliems mėnesiams – jau vasara… Atostogos, geras oras… bet ir vėl sau kartojame „man dar liko ŠEŠI MĖNESIAI!“. Ar jau numanai, kas vyksta toliau? Laiko lieka vis mažiau, kalendoriniai metai jau eina į pabaigą… Jei pavyksta, mes įsijungiame aukštą pavarą ir dar duodame sau paskutinį bandymą dėl bent mažiausios pažangos. Ir tuomet… nusprendžiame visko atsisakyti ir pradėti nuo SAUSIO 1.

Metai – ilgas laiko tarpas, gal net per ilgas. Bet 12 savaičių? Tai tikrai gali pavykti. [Beje, ar pastebėjai, jog turėdami mažiau laiko, savo darbus atliekame greičiau? Pabudę vėluodami į darbą – susiruošiame itin greit. Jei už 15 min. užsuks svečiai – kambarius apsitvarkome ir indus išsiplauname dar greičiau … 🙂 )

 

Kaip veikia 12 savaičių metai?

 

12 savaičių metai naudoja projektavimo procesą, kad padėtų Tau vizualizuoti savo tikslus ir tada struktūruoti aiškius veiksmus, kurie jums padės tai pasiekti. Pirmiausia sužinok, ko nori. Ant popieriaus lapo rašyk viską, ko nori iš gyvenimo. Tada pradėk kategorizuoti juos pagal laiko tarpą. Ką gali pasiekti per 5 metus? Ką gali pasiekti per 10 metų? O per 15? Tada pradėk skaidyti savo viziją į faktinius tikslus. Kokius reikšmingus tikslus galėtum įgyvendinti, kurie padėtų Tau ten patekti? Kai skaidai šias svajones į mažesnius tikslus ir aiškias užduotis, pradedi kurti pagrindą savo pirmiesiems 12 savaičių metams. B. P. Moran ir M. Lennington sako, jog neišspręsti visko iš karto, todėl rinktis užduotis, kurios turės didžiausią poveikį.

 

Atsikratyk „laiko vagių“

 

12 savaičių metai laikosi koncepto, kad būtų pasirinktos labiausiai įtaką darančios veiklos, kurias gali pamatuoti. Pavyzdžiui, jei darytum 10 veiklų, kurios padėtų pasiekti savo tikslą, bet 2 iš šių veiklų duotų 80% rezultatų, tada galbūt prasminga sutelkti visą dėmesį į šias 2 veiklas? Šios 2 veiklos yra tai, į ką turėtum sutelkti dėmesį savo 12 savaičių metais. Kitos aštuonios veiklos, greičiausiai, yra laiko švaistymas, kuris blaško tavo produktyvumą be didelių rezultatų. Jei galėtum sutelkti savo dėmesį į dalykus, kurie sukuria didžiausią poveikį, turėtum galėti pasiekti savo galutinį tikslą greičiau ir efektyviau.

 

Sukurk savo pirmuosius 12 savaičių metus

 

Yra keletas žingsnių, kurie padės Tau sukurti pirmuosius 12 savaičių metus, bet jie neturėtų būti per sunkūs, jei turi tvirtą viziją, ko nori.

  1. Pasirink tikslus, kuriuos nori įgyvendinti per 12 savaičių.
  2. Pradėk nuo 1-3 tikslų, priklausomai nuo to, kokie sudėtingi ir laiko reikalaujantys planai tai yra.Per didelis išsiblaškymas ir tikslų skaičius sumažins produktyvumą.
  3. Jei nežinai, nuo ko pradėti, grįžk prie savo vizijų lentos (5, 10, 15 metų…)
  4. Užsirašyk, kaip pamatuosi tikslą (pvz.: jei nori numesti svorio, užsibrėžk aiškų tikslą, tarkim, -2kg)
  5. Susirašyk užduotis, kurios padės įgyvendinti tuos tikslus.
  6. Susidėliok jas į darbo knygą ar kalendorių ir skirk joms tam tikrą laiką (pvz.: pirmadieniais, trečiadieniais, penktadieniais sportas 1 val., nuo 17 iki 18 val.) – visas 12 savaičių.
  7. Jei tikslai reikalauja įpročių (pvz.: neužkandžiauti po 18 val., susikurk įpročių sekimo lentelę).
  8. Įgyvendink savo tikslus.

 

Mano asmeninė rekomendacija tikslų užsirašymui, stebėjimui ir įgyvendinimui, turėti tinkamą planuoklį. Tai, be abejo, gali būti Laimės kalendorius – darbo knyga arba Produktyvumo dienoraščiai (be to, jie yra pritaikyti 4 mėnesių laikotarpiui, jei viską pildytum kiekvieną dieną).

12 savaičių metai – yra paprastas ir greitas būdas persvarstyti laiko tėkmę ir užduotis, įtraukiant svajones, gyvenimo tikslus ir įsipareigojimus dvylikai savaičių, o ne 12 mėnesių. Kadangi 12 savaičių prabėgs greitai, nieko nelauk ir pradėk jau šiandien!

 

Svarbiausia – pradėti. O gera pradžia – pusė darbo!

Ieva x SEIK

 

NORI BŪTI PRODUKTYVESNIU IR ĮGYVENDINTI SAVO TIKSLUS? 🤐 PASIEKTI JAS TAU GALI PADĖTI ŠIE SEIK.LT PRODUKTAI: