Kuo užsiimti su vaikais namuose per karantiną? 13 smagių veiklų.

Kuo užsiimti su vaikais namuose per karantiną? 13 smagių veiklų.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Jau kuris laikas namuose praleidžiame daugiau laiko, nei įprastai. Ypač mažiesiems sunku nustygti vietoje, tad nenuostabu, jog tėveliams pradeda trūkti įdėjų, kuo užsiimti su vaikais namuose per karantiną. Juk norisi, kad veikla ne tik užimtų laiką ir būtų įdomi, bet ir lavintų įgūdžius, išmokytų kažko naujo. Skubame į pagalbą ir norime ne tik paivairinti mažųjų veiklą, bet ir palengvinti Jūsų dieną. Ar esate vaikščioję po Marsą ar garsiausius pasaulio muziejus? 13 smagių veiklų – nuo galimybės susipažinti su  Lietuva neišeinant iš namų iki atsisiunčiamo nemokamo edukacinio žaidimo, kurį parengė SEIK komanda.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

1. Žaidimas – nuotykiai lauke

kuo-uzsiimti-su-vaikais-per-karantina

Atsispausdinkite mūsų paruoštą užduotėlę iš vaikų laimės knygelės ‘mano 100 laimės dienų‘ ir praleiskite linksmą dieną kartu lauke.

Užduotis yra surasti 5 skirtingus medžius, skruzdėles ir pamatyti bent 1 paukštį. Vaiko užduotis yra atidžiai stebėti gamtą, užrašyti įdomius faktus ir tada juos nupiešti. Pavyzdžiui: ‘skruzdėlės yra labai protingos – jie kelis dešimtmečius gyvena tuose pačiuose namuose, taip pat gali pakelti dešimt kartų sunkesnius daiktus nei jų paties svoris.’ Siūlome iš anksto pasiruošti įdomių faktų, kad vaikai įgytų vertingų žinių šiame nuotykyje!

Daugiau smagių ir lavinančių užduotėlių vaikai gali rasti laimės dienoraštyje, o užduotį ‘Nuotykiai lauke’ galite parsisiųsti čia >

2. Virtualiai keliaukite po pasaulį ir Marsą!

Ar esate seniai buvote Trakuose? O gal norėtumėte pasivaikščioti po Neringą su virtualios realybės akiniais? Leiskitės į dar nepatirtus nuotykius virtualioje aplinkoje, o vėliau šiuos objektus galėsite aplankyti iš tikrųjų. Virtualūs turai po lankytinas vietas Lietuvoje nuneš jus į pasiilgtą kampelį. Aplankę Lietuvą, galite leistis į turą po bet kokį pasaulio miestą.

Kuo užsiimti su vaikais namuose per karantiną? Nustebinkite atžalas ir pasikviekite kelionei į Marso planetą! Tikrai taip, įmanoma net ir tai!

3. Pagaminkite tai, ką paprastai perkate paruoštą parduotuvėje

Užsiimkite smagia veikla ir pasigaminkite kažką, ką visada iki šiol pirkdavote pagamintą padruotuvėje. Skamba kaip puikus išsūkis, tiesa? Vaikai ne tik išmoks padaryti kažką naujo savomis rankelėmis, bet pačių pagamintą produktą labiau vertins, skatins bus socialiai atsakingais.

Gal būtų smagu namuose pasigaminti savo plastiliną arba smėlį? O gal pagaminkite naminį majonezą, riešutų sviestą arba iškepkite naminės duonos kepalėlį?

spalvinimo-lapeliai-kuo-uzsiimti-su-vaikais-per-karantina

4. Pieškite ir spalvokite

Piešimas yra puikus laisvalaikio praleidimo būdas, lavinantis vaiko kūrybiškumą, erdvės ir spalvų suvokimą. Sugalvokite naujų piešimo būdų: marginkite akmenukus, pieškite ant dėžių, kreidelėmis pieškite ant asfalto, darykite bulvių antspaudus, o gal padabinkite vieni kitų veidus specialiais veidui skirtais dažais?

SEIK dovanoja spalvinimo lapelius šuniukus, kuriuos galite atsispausdinti ir nuspalvoti mėgstamomis spalvomis. Šuniukų paveikslėlius galite rasti čia >

5. Aplankykite virtualius muziejus

Kad patektumėte į Musée d’Orsay Paryžiuje arba The MET Niujorke gali tekti pastovėti nemažoje eilėje, bet dabar galite pabūti turistais ir apsilankyti Google Arts&Culture muziejų kolekcijoje, kur galėsite apžiūrėti keletą parodų ir meno kūrinių. Informacija pateikiama anglų kalba, tad į virtualią ekskursiją galite leistis su vyresniais vaikais arba galite pabūti jų gidu virtualiame muziejuje.

Nepamirškite ir Lietuvos muziejų, jų taip pat visa begalė. Virtualius turus rasite čia > Lietuvos muziejai[/vc_column_text][vc_column_text]

velyku-zaidimas-vaikams-kuo-uzsiimti-su-vaikais-karantino-metu

6. Velykų žaidimas

Galvojate, kuo užsiimti su vaikais namuose per karantiną švenčių metu? Praleiskit Velykas įsimintinai – leiskitės į smagią Zuikio skanėstų paiešką! Kokias dovanas ilgaausiai paslėpė ir kas greičiausias saldainių medžiotojas jūsų šeimoje?
Zuikio skanėstų medžioklė‘ – tai žaidimas, kuris pradžiugins visą šeimą. Pasirinkite korteles, tinkančias jūsų namams ir paslėpkite jas teisinga chronologine tvarka taip, kad zuikių dovanų ieškotojai galėtų sekti nuo vienos užuominos prie kitos. Leiskitės į skanėstų medžioklę kartu su mažaisiais, raskite zuikio paslėptą lobį ir ragaukite saldžias dovanas. Rinkinyje rasite viską, ko reikia linksmai zuikio dovanų paieškai: korteles su užuominomis, dalyvių diplomus ir, žinoma, saldų lobį!

7. Mokykitės naujų kalbų

Kartu išsirinkite kalbą, kurią norėtumėte išmokti. Kiekvieną dieną kartu galite išmokti po keletą pasirinkų žodžių, kitą dieną juos pasikartoti ir pridėti dar kelis naujus prie žodynėlio. Žinoma, tai nebūtinai turi būti užsienio kalba – galima plėtoti ir lavinti lietuvių kalbą.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]

8. Kino filmų vakaras

Atrodo, jog įjungti ekraną ir paleisti filmą yra pati lengviausia išeitis. Vis dėlto, galime šią veiklą padaryti tiek smagią, tiek turiningą! Vilniaus galerija siūlo filmų sąrašus, kurie pamokys vaikus tolerancijos, supažindins su svetimomis kultūromis ir su mūsų planetoje slypinčiais turtais. Žinoma, nepamirškite spragėsių!

-10 filmų, kurie padės vertinti gimtąją planetą ir saugoti joje slypinčius turtus;

-10 filmų, kurie supažindins jūsų vaiką su svetimomis kultūromis;

-filmai, kurie padės pažinti pasaulį arba ugdys toleranciją.

zaidimai-vaikams-ka-veikti-per-karantina
Nuotrauka iš ‘Zuikienė jo mama’ profilio

 

9. Mankštinkite smegenis

Dar viena veikla, kuri bus ne tik smagi, bet ir neleis smegenims miegoti. Žaiskite edukacinius stalo žaidimus, spręskite kryžiažodžius, mįsles, žaiskite žodžių spėliojimo žaidimus ir dėliokite puzles.

Kiek mažesniesiems ‘Zuikienė jo mama’ siūlo išbandyti naują tetrio versiją iš kiaušinių dėklų. Vieną pusę sukarpykite detalėmis ir nudažykite skirtingomis spalvomis, o kita dėklo pusė liks kaip pagrindas galvosūkiui surinkti. Smagu ir paprasta!

10. Užsiimkite rankdarbiais

Pagaminkite Velykinių arba pavasarinių dekoracijų ir papuoškite namus, nusipirkite molio ir nusilipdykite indus, pagaminkite lesyklėlę paukščiukams iš antrinių žaliavų. Kaip smagu nudžiuginti kitus savo rankomis kurta dovana! Pririnkite pavasarinių augalų, juos sudžiovinkite, sukurkite atvirukus ir išsiųskite seneliams ir draugams.

 

sveika-mityba-vaikams
Nuotraukos iš ‘Mano vaikas valgo viską’ tinklaraščio

10. Kartu gaminkite ir domėkitės maistu

Ar jūs ų vaikas turi nesveiką mėgstamą užkandį, kurio visada prašo parduotuvėje? Tikriausiai tai gali būti čiulpinukai, sausainiai ar šokoladiniai saldainiai. Galbūt galite kartu galite pasidomėti, kaip galėtumėte kartu pagaminti sveikesnę jo versiją namuose?

O gal surenkite teminę vakarienę? Pasirinkite šalį ir gaminkite tos šalies patiekalus kartu?

Kokio patiekalo mažasis visada nori ir pageidauja? Kodėl gi neišmokius jo pasigaminti šio mėgstamo maisto pačiam?

Maisto tinklaraščio autorė Eglė paskyroje ‘Mano vaikas valgo viską‘ dalinasi lengvais, bet nepaprastai skaniais ir sveikais receptais, kuriuos galėsite išbandyti su savo mažaisiais.

11. Sodinkite augalus

Kuo užsiimti su vaikais namuose per karantiną jums sufleruoja pavasaris, juk tai puikus metas užsiimti sodo darbais ir lavinti mažųjų sodininkystės gebėjimus. Persodinkite kambarines gėles, daiginkite daržoves, prieskonines žoleles ar gėles. Tegul mažasis mokosi atsakingumo ir prižiūri pasirinktus daigelius, juos laisto ir lepina. Savarankiškai išaugintas augaliukas vaikui suteiks kur kas daugiau informacijos negu enciklopedija.

12. Judėkite kartu!

Karantino metu labai svarbu pakvėpuoti grynu oru ir per daug neužsisėdėti namie. Kartu sportuokite, eikite pasivaikščioti, šokite ar atidarykite dviračių sezoną!
Pateikiame keletą idėjų, kaip galėtumėte praleisti laiką aktyviai kartu:

13. Prisiminkite geriausius draugus

draugu-atsiminimu-knyga-kuo-uzsiimti-su-vaikais-per-karantinaGalbūt patys mokykloje esate pildę draugų atsiminimo knygeles? ‘Draugės amžinai – draugių knyga’ yra atsiminimų knygelė skirta dalintis su draugėmis ir pripildyti ją atsiminimais bei paslaptimis. Draugės atsako smagius klausimus apie save (ką labiau mėgstu, koks mano mėgstamiausias filmas ar knyga); apie knygelės savininkę (į kokią aktorę aš panaši, ką galvojai apie mane, kai mes susipažinome); apie draugystę (kas draugystėje tau svarbu, koks mėgstamiausias mūsų draugystės momentas). Tai puikus būdas palaikyti draugystę per nuotolį ir prisiminti džiugias akimirkas kartu!

Tikimės, kad radote puikių idėjų kuo užsiimti su vaikais namuose per karantiną, ir veiklos praskaidrins ne tik vaikų, bet ir jūsų dieną. Smagaus ir turiningo laiko kartu!

This entry was posted in Be kategorijos. Bookmark the permalink.